Business Analyst
Un rol mai nisat si mai aplecat spre partea de organizare si management a unei afaceri este cel de business analyst. Acest job este intalnit intr-o proportie mai mica in cadrul echipelor de lucru in IT, acestea avand de regula un business analyst, comparativ cu programatorii sau testerii care pot fi mai numerosi.
Jobul de business analyst face parte din sfera de management a unei companii, fiind o componenta cheie esentiala ce asigura legatura intre zona de management si cea tehnica. Acest rol presupune in general foarte multa analiza pe partea de business a companiei respective, astfel incat sa evalueze ceea ce merge bine, sa gaseasca solutii pentru ariile deficitare unde business-ul sufera, sau eventual sa identifice noi oportunitati de afaceri de unde compania ar avea de castigat prin implicare.
Un business analyst se ocupa foarte mult si de analiza datelor legate de evolutia afacerii, date legate de zona tehnica sau financiara, de multe ori fiind nevoit sa analizeze seturi mari de date, plus grafice si tabele pentru vizualizarea lor. Tot el se ocupa de legatura intre zona de management si cea tehnica de dezvoltare, astfel incat sa existe colaborare si coerenta pentru cresterea business-ului.
De asemenea, un business analyst se mai poate ocupa de elaborarea de strategii de business, cu scopuri, obiective si cerinte concrete, planificand uneori viitoare proiecte ale echipelor. Rolul de business analyst nu este neaparat unul tehnic (nu gandeste algoritmi complecsi), dar e important sa inteleaga si partea tehnica din IT pentru a putea veni eventual cu solutii sau sugestii.
Ca instrumente de lucru, un business analyst foloseste si el Jira sau Asana pentru partea de project management, baze de date (de exemplu SQL) sau foi de lucru Excel pentru analiza seturilor de date, elaborarea de grafice si multe altele.
Tooluri si tehnologii folosite
JIRA – este o platforma de gestionare a proiectelor si urmarire a defectelor dezvoltata de catre Atlassian.
Trello – este o platforma de organizare vizuala a sarcinilor, dezvoltata de catre Atlassian.