Database Administrator

Una dintre cele mai importante componente ale unui produs software care prezinta o serie de functionalitati si stocari este baza de date. Aceasta reprezinta colectia structurata de date care poate fi accesata in vederea prelucrarii lor si a livrarii catre utilizatori a unor informatii mai complexe.

Dupa ce este construita in cadrul procesului de dezvoltare software, o baza de date trebuie gestionata adecvat, pe termen mediu si lung, de un specialist numit database administrator. Responsabilitatile principale ale acestuia tin atat de partea tehnica a bazei de date, dar si de cea de management a datelor din ea.

Astfel, un administrator de baze de date se ocupa de partea de instalare si configurare a acesteia, ca totul functioneaza normal si ca requesturile catre aceasta (numite queries) se executa normal, se asigura ca nu apar blocaje sau probleme in utilizarea acelei baze, ca exista un flux normal de date intre ea si useri, ca exista salvate in caz de nevoie copii de rezerva si backup-uri.

Ca tehnologii, un administrator de baze de date trebuie sa cunoasca tipurile de baze de date (relationale, document, graph), limbajele de accesare a datelor din DB precum SQL, sisteme de management a bazelor de date (DBMS) precum Oracle sau MySQL, aplicatii client de accesare a acestora precum phpMyAdmin, tool-uri de design a bazelor de date ca DB Designer sau DBdiagram.io, si multe altele.

Roadmap-ul carierei de Database Administrator

Vezi ce ar trebui sa inveti pentru o cariera de Database Administrator, existand insa si alte variante.