Devops Engineer

Una dintre etapele importante in procesul de creare a unui produs software este reprezentata de faza de deploy, adica de lansare propriu-zisa a acestuia si asigurarea functionalitatii pentru useri in contexte normale de utilizare.

Specialistul care este preponderent implicat in aceasta faza este cunoscut ca devops engineer (acronim de la development operations). Acest job este unul care imbina un set mai avansat de cunostinte din programare, retelistica (networking) si sisteme si procese tehnice, motiv pentru care este recomandat celor care au deja experienta pe una din aceste laturi din IT, fiind in esenta o combinatie de mai multe cunostinte si abilitati tehnice.

In general, un devops engineer se ocupa de managementul sistemelor de deploy, prin care o anumita aplicatie este pregatita si lansata oficial spre a fi folosita pe scara larga de catre utilizatori. Devops-ul se ocupa foarte mult si de partea care tine de aceste procese tehnice, supervizand executia corecta si necesara a tuturor pasilor ce trebuie urmati pentru deploy, si ulterior pentru functionarea normala a aplicatiei,  indeplinind astfel criteriile de reliability (fiabilitate) si scalability (scalabilitatea numarului de useri).

Ca tehnologii, un devops engineer trebuie sa cunoasca programare (Python, JavaScript, Go, Ruby etc.), partea de sisteme de operare (Linux prioritar, apoi Windows, MasOS etc.), sa lucreze cu terminale de comanda (Power Shell, Bash etc.), tool-uri de containere (de exemplu Docker), partea de servere si retele, instrumente de CI/ CD precum Jenkins si multe altele.

Roadmap-ul carierei de Devops engineer

Vezi ce ar trebui sa inveti pentru o cariera de Devops engineer.