Full Stack Developer

Dupa ce am vazut cu ce se ocupa un front-end si un back-end developer raportat la structura unui website sau a unei aplicatii web, putem intelege mai usor ce face un full stack developer.

Dupa cum sugereaza si numele sau, programatorul full stack este cel care se poate ocupa atat de interfata produsului software, de acea parte vizibila utilizatorilor cu care acestia interactioneaza direct, dar si de partea „din spatele” aplicatiei, care nu e vizibila oricui in mod necesar, adica bazele de date, algoritmii si structurile de date, partea de API si multe altele.

Astfel, un specialist full stack poate jongla cu cele 2 roluri, de front-end si back-end in functie de necesitatile echipei si ale proiectului respectiv. Insa aici se impun cateva observatii obligatorii. Un full stack developer se presupune ca are mai multa experienta acumulata de-a lungul timpului cu tehnologiile corespunzatoare, iar de regula nu este un job pentru inceputul carierei deoarece este destul de greu de asimilat si invatat lucrul cu toate limbajele de programare si instrumentele necesare ambelor sfere, atat pentru front-end cat si pentru back-end.

De asemenea, sunt extrem de rari oamenii care stapanesc extrem de bine ambele sfere. Cei mai multi pornesc pe una din cele 2 ramuri, iar in timp invata si stack-ul tehnic din cealalta categorie, si devin treptat full stack developeri. Ca tehnologii, sunt valabile cele de pe partea de front-end (HTML, CSS, JavaScript etc.), cat si cele de pe partea de back-end (Java, Python, SQL, Oracle, API-uri etc.) sau baze de date.

Roadmap-ul carierei de Full Stack developer

Vezi ce ar trebui sa inveti pentru o cariera de Full Stack developer.

1 Comment

Comments are closed.