
HTML si CSS
La baza constructiei si dezvoltarii paginilor web de orice fel stau cele 2 limbaje ce tin de structura si stilizare, HTML si CSS. Acestea, impreuna cu limbajul prorpiu-zis de programare JavaScript alcatuiesc ”web trifecta” (cele 3 componente de baza) ale domeniului web.
HTML (HyperText Markup Language) nu este in adevaratul sens al cuvantului un limbaj de programare, ci unul de organizare, de structurare a textului si a lucrurilor care tin de acesta, de proprietati si atribute (meta-taguri). Cu o vechime de aproape 30 ani, HTML a ajuns la maturitate, avand standard si reguli bine definite. Orice proiect de website porneste de la structura definita cu ajutorul acestuia.
CSS (Cascading Style Sheets) este al doilea limbaj extrem de important pentru dezvoltarea unui website, fiind dedicat partii de stilizare a acestuia, care include parti precum stabilirea culorilor, a nuantelor, margini de orice fel, marimi ale elementelor, efecte vizuale si dinamice etc. Lansat la finalul anului 1996, CSS este o componenta fundamentala pentru orice web developer sau debutant care doreste sa invete aceasta parte din domeniul IT.
Cateva resurse valoroase de unde te poti documenta despre HTML si CSS sunt:
- Mozilla Developer Network, ce contine documentatia tehnica pentru partea web.
- freeCodeCamp, care are o serie de mai multe cursuri si proiecte web.
- Scrimba, o alta resursa valoroasa pentru zona web + multe altele.