Limbajul Kotlin

Limbajul Kotlin

Pentru realizarea aplicatiilor software destinate dispozitivelor mobile (telefoane, tablete etc.), este necesar sa folosim tehnologii specifice, adaptate mediului lor hardware si sistemelor de operare (Android, IOS etc.).

Unul dintre limbajele de programare extrem de cunoscute si folosite in aceasta nisa este Kotlin. Acesta a fost lansat in 2011 si de atunci a trecut prin mai multe iteratii, devenind in 2019 conform Google limbajul preferat al dezvoltatorilor de aplicatii mobile pentru Android.

Construit initial cu ajutorul si pentru integrarea limbajului Java, Kotlin a fost folosit mult timp impreuna cu tehnologia JVM (Java Virtual Machine) pentru dezvoltarea aplicatiilor mobile de Android.

Astfel, daca esti familiarizat cu limbajul Java, poti incerca cateva proiecte si cu Kotlin in zona mobile, sintaxele fiind relativ asemanatoare, iar multitudinea functiilor destul de mare, astfel incat numeroase idei de aplicatii pot fi puse in practica.

De asemenea, Kotlin poate fi folosit si pe partea server-side, cu ajutorul framework-urilor dedicate de Java, precum Spring, Quarkus sau Ktor (pentru aplicatii web construite cu Kotlin).