Machine Learning Engineer

O componenta ceva mai complexa a domeniului IT pe care se bazeaza foarte multe aplicatii si sisteme in ziua de astazi, inclusiv cunoscuta Inteligenta Artificiala (AI), este cea de Machine Learning. Pe scurt, aceasta ramura studiaza partea de algoritmi si interactiuni specifice omului care pot fi invatate sub o forma sau alta si de catre computere.

Specialistul IT care se ocupa preponderent de aceasta ramura se cheama Machine Learning engineer. Acesta este un membru important al oricarei echipe ce tine fie de dezvoltarea programelor bazate pe AI sau pe invatarea masinilor de calcul, dar si a echipelor care se ocupa de analiza datelor complexe ce pot fi folosite pentru crearea unor algoritmi de invatare pentru computere.

Acest rol este unul destul de avansat din perspectiva cunostintelor si a experientei de care trebuie sa dea dovada respectiva persoana pentru a intelege cat mai bine modul in care gandesc si invata masinile de calcul.

Un exemplu de aplicare practica a domeniului de Machine Learning este functia de recunoastere faciala pe care o au implementata unele telefoane atunci cand vrem sa le accesam. Aceasta nu ar fi posibila fara specialistii din aceasta nisa, care sa inteleaga algoritmii si alte notiuni complexe.

Pe langa partea de gandire si dezvoltare a algoritmilor si sistemelor propriu-zise, un Machine Learning engineer se ocupa si de partea de analiza statistica a datelor, care pot revela anumite informatii necesare ce trebuie aplicate sau corectate in cadrul proceselor de elaborare a aplicatiilor AI, de exemplu. Astfel, cunostintele mai avansate de matematica sunt necesare pentru acest rol ce are o popularitate tot mai mare in industria IT.

Tooluri si tehnologii folosite

  • TensorFlow
  • PyTorch
  • Google Cloud ML Engine
  • Apache Mahout