Mobile Developer

Produsele software dezvoltate in ultimii ani au devenit din ce in ce mai complexe, si se prezinta sub diverse forme in functie de platforma pe care sunt accesate. In acest sens putem vorbi de aplicatii web (accesate pe un browser), aplicatii de PC (instalate pe o masina locala), sau de cele mobile (pentru telefoane, tablete etc.).

Cel care se ocupa de codarea si dezvoltarea acestor din urma aplicatii se cheama mobile developer. Munca unui programator de aplicatii mobile nu difera extraordinar de mult de cea a altor programatori (front-end, back-end etc.), ci doar imbraca alt specific, cu tehnologii adaptate si specifice.

In acest sens, un mobile developer se ocupa in special cu crearea acelor tipuri de aplicatii sau extensii care sunt ulterior instalate si folosite de utilizatori pe dispozitivele mobile pe care le folosim cu totii in ziua de astazi. Prin dispozitive mobile ne referim in primul rand la telefoanele smart, la tablete si chiar la ceasurile inteligente care presupun mai multe functionalitati decat cele clasice. Astfel, platforma mobile este a doua cea mai accesata platforma dupa cea web.

Ca tehnologii folosite, un mobile developer are la dispozitie mai multe limbaje de programare si tool-uri pe care le foloseste in functie de specificul dispozitivelor pentru care dezvolta acele produse software. De exemplu, pentru aplicatiile mobile native instalate pe dispozitive cu sistemul de operare Android se foloseste limbajul Kotlin; echivalentul acestuia pentru dispozitivele cu IOS este limbajul Swift.

Pentru aplicatiile mobile hibride (au caracteristici si de native, si de web) se folosesc tool-uri precum Ionic sau Flutter care au rol de container, iar pentru cele de natura web se folosesc aceleasi limbaje ca la front-end, respectiv HTML, CSS si JavaScript.

Roadmap-ul carierei de Mobile developer

Vezi ce ar trebui sa inveti pentru o cariera de Mobile Android developer.