Network & System Administrator

Un alt rol extrem de important care e intalnit frecvent in IT in majoritatea firmelor si companiilor este cel de network & system administrator, abreviat in mod colocvial ca SysAdmin. Ca sa intelegem extrem de simplificat ce face un administrator de sistem & retea, putem lua urmatorul exemplu.

Un proaspat angajat al unei companii de IT primeste un laptop pentru lucru. Acest laptop este configurat cu anumite credentiale de acces particularizat, este setat sa acceseze reteaua interna si serverele companiei, are anumite permisiuni si autorizari (poti accesa Youtube pentru tutoriale, dar nu si site-urile de torrente), precum si anumite aplicatii gata instalate necesare lucrului. Cine supravegheaza tot acest proces ca sistemele si echipamentele companiei sa mearga bine si sa nu apara sincope? R: administratorul de retea.

Acest specialist are o responsabilitate foarte mare pentru modul in care functioneaza sistemele, serverele si in general reteaua interna a companiei, trebuind sa cunoasca foarte bine atat partea software, dar si pe cea hardware.

Astfel, e important ca un SysAdmin sa cunoasca partea de programare, dar si pe cea de retelistica, arhitectura serverelor, sa interactioneze direct cu sistemele (prin linii de comanda de multe ori), si sa fie in permanenta legatura cu cei de pe partea de support, pentru a identifica eventualele probleme si a le remedia.

Tooluri si tehnologii folosite