Scrum Master

In cadrul proceselor de lucru in industria IT, de regula se urmareste respectarea unei metodologii de lucru specifice numita Agile. Aceasta se bazeaza pe mai multe cicluri de dezvoltare care subimpart munca unui proiect mai mare, cicluri numite sprinturi. Modul de organziare cel mai intalnit al metodologiei Agile, cu cicluri de dezvoltare in sprinturi, se numeste Scrum.

De aici deriva si numele urmatorului job din IT despre care vom vorbi pe scurt, si anume Scrum Master. O traducere literala in limba romana pentru acest rol nu exista, insa trebuie retinut ca acesta tine tot de zona de management, fiind in esenta un organizator.

Responsabilitatile principale ale unui Scrum Master se centreaza pe partea de respectare a ciclului de dezvoltare Scrum din metodologia Agile. Mai concret, el se ocupa de planificarea si organizarea sedintelor de lucru, el alcatuieste agenda acestor intalniri si scopul lor, imparte sarcinile de lucru ale sprintului respectiv, si in general are grija ca toate lucrurile din dezvoltarea acelui proiect sau ciclu merg bine, fara sincope. La finalul fiecarui sprint, Scrum Masterul are sarcina sa faca retrospectiva acelui ciclu, sa intocmeasca un raport cu ce a mers bine si sugestii de imbunatatire pe viitor, pentru ca lucrul in echipa sa mearga si mai bine.

De multe ori, rolul de Scrum Master este detinut simultan de un programator sau de un tester care au mai multa experienta, ori de altcineva din cadrul echipei respective (ex. business analyst), dat fiind faptul ca acest job este mult mai nisat comparativ cu altele. In companiile mai mari, pot exista si persoane dedicate doar pentru jobul de Scrum Master.