UI/UX Designer
Una dintre etapele premergatoare dezvoltarii propriu-zise a unei aplicatii, fara de care ar fi semnificativ mai greu partea de coding, este cea de design. Aceasta ramura presupune dezvoltarea partii grafice a produsului software, cum va arata interfata lui din punct de vedere vizual. Desi poate nu suna asa greu, in fapt este o sarcina extrem de complexa, iar specialistul care se ocupa de asta este UI/ UX designerul.
Acronimele din titlul acestui job provin de la „user interface” (UI) si „user experience” (UX), practic cele 2 mari componente care deservesc designul grafic pentru ca acesta sa fie cat mai usor de folosit de catre utilizatori.
UX-ul este componenta generala care se refera la cum este construita experienta de utilizare a produsului software respectiv, cat de usor si intuitiv este acesta pentru un user care il foloseste prima data si nu stie la ce sa se astepte. UI-ul se refera la partea practica de dezvoltare a design-ului interfetei care inglobeaza experienta de utilizare si functionalitatile aplicatiei respective.
Astfel, un UI/ UX designer se consulta cu ceilalti membri ai echipei (project manager, programatori, testeri etc.) pentru a intelege cum ar trebui sa arate vizual aplicatia, si care sunt cerintele specifice pe partea de experienta si interactiune, cui se adreseaza aplicatia respectiva, astfel incat sa integreze in design aceste cerinte, pentru fiecare pas de interactiune.
Intr-o prima etapa el dezvolta niste schite ale designului grafic, numite wireframes, pentru a intelege mai bine cum sa il dezvolte ulterior. In a doua etapa, aceste wireframes sunt dezvoltate in niste produse mai complexe numite mockups, ce servesc ca baza pentru prototipuri ulterioare ale produsului.
Ca instrumente de lucru, un UI/ UX designer foloseste tool-uri precum Balsamiq sau Moqups pentru elaborarea de wireframes, si Figma, Adobe XD sau Sketch pentru crearea de mockups si prototipuri.
Roadmap-ul carierei de UI/ UX designer
Vezi ce ar trebui sa inveti pentru o cariera de UI/ UX designer.
Tooluri si tehnologii folosite
- Tablete grafice – pentru a usura munca de detaliu.
- Figma – este cea mai populara aplicatie web de design si prototipuri care permite colaborarea in timp real pe proiecte de UX si UI.
- Adobe XD – este o aplicatie software de design si prototipuri dezvoltata de Adobe si utilizata pentru crearea de interfete de utilizator si experiente de utilizare pentru aplicatii si site-uri web.
- Sketch
- Miro
- Balsamiq
- Invision
- Maze