Limbajul Java

Limbajul Java

In lumea tehnologiei si a IT-ului, produsele software sunt realizate cu ajutorul unor sintaxe speciale numite limbaje de programare. Acestea au diferite caracteristici si pot fi adaptate multiplelor cerinte.

Unul dintre cele mai cunoscute, mai folosite si de traditie limbaje de programare la nivel mondial este Java (a nu se confunda cu JavaScript). Acesta a fost conceput de James Gosling la inceputul anilor ‘90, fiind lansat oficial in 1995, fiind folosit deci de aproape 30 ani. Java nu trebuie confundat cu JavaScript, un alt limbaj foarte popular de programare, folosit preponderent in zona programarii web.

Java este un limbaj folosit foarte mult de marile companii (mediul enterprise) in zona de back-end a proiectelor, deci in zona de structuri de date, algoritmi, API-uri, pentru a dezvolta logica de business a produsului respectiv. Popularitatea lui este evidenta, fiind prezent in aproape toate topurile legate de popularitatea limbajelor de programare in primele 3 locuri.

Acest limbaj de programare este construit in paradigma OOP, adica programare orientata pe obiecte. Acest mod de structurare a informatiei presupune impartirea codului in clase, obiecte si metode (functii), si respectarea celor 4 principii ale OOP: abstractizare, encapsulare, mostenire si polimorfism.

Java este folosit atat in zona programarii, cat si in cea a testarii, existand numeroase framework-uri ce imbina acest limbaj:

  • Spring boot
  • Apache Struts
  • Selenium Webdriver (pentru testare automata)
  • Hibernate
  • Java Server Faces (JSF)
  • Grails