Limbajul Python

Limbajul Python

Python este unul dintre limbajele de programare extrem de folosite astazi in diverse proiecte, fiind un limbaj general-purpose cu foarte multe functii. Fiind conceput la finalul anilor ’80 de catre Guido van Rossum, prima iteratie de Python a fost lansata in 1991, avand deci peste 30 ani de imbunatatiri constante.

Popularitatea limbajului Python a fost pe un trend ascendent puternic si constant in ultimii ani, fiind o prezenta nelipsita din primele 5 limbaje de programare, unele topuri clasificandu-l drept cel mai folosit la nivel mondial.

Python este un limbaj de back-end, construit la fel ca Java in paradigma OOP (object-oriented programming), astfel incat e folosit preponderent in zona de logica a aplicatiilor, mai putin vizibila utilizatorilor. Python se remarca deoarece are o sintaxa destul de mult simplificata, are o documentatie proprie bine structurata si pusa la punct, si este preferat de multi incepatori care vor sa invete conceptele de baza in programare datorita simplitatii sale.

Limbajul Python are intrebuintari diverse, fiind lansate multe framework-uri si tehnologii conexe care il inglobeaza, pentru executarea diferitelor sarcini, de la programare back-end, la programare web sau analiza de date. Cateva exemple sugestive sunt:

  • Flask
  • Django (pentru partea de programare web cu Python)
  • Pandas
  • Pyramid
  • Bottle