Software Tester

Industria IT&C nu se rezuma doar la partea de programare, in ciuda anumitor opinii generale. Exista mult mai multe ramuri ce presupun diferite joburi, iar una dintre ele este testarea software. Pe scurt, partea de testare se ocupa de verificarea unui produs software sau a unor functionalitati componente, pentru a fi depistate defectele care s-au strecurat in dezvoltare si pentru a fi raportate, cu scopul de a le remedia si a creste calitatea finala a produsului.

Un prim job de baza in aceasta ramura din IT este cel de software tester. Acesta se ocupa propriu-zis cu testarea aplicatiei in cauza, sa gandeasca situatii pentru testare (testcases) ca un utilizator obisnuit, astfel incat sa preintampine anumite bug-uri sau situatii neplacute cu utilizarea ei. Tot el incearca sa descopere erori, sa le raporteze prin bug reports, pentru a fi trimise inapoi la developeri in vederea corectarii lor.

De regula, munca unui tester se pliaza pe 2 directii principale in care este organizata testarea: manuala si automata. Un tester manual verifica aplicatia ca un user obisnuit, intra in interfata, da clickuri etc., pe cand un tester automat cunoaste minim un limbaj de programare cu care scrie scripturi de automatizare a testelor ce verifica automat anumite detalii din aplicatie.

Ca exemple de instrumente de lucru, un tester lucreaza cu tool-uri de project management precum Jira sau Asana, instrumente dedicate pentru testcases sau bug reports precum TestLink, TestRail sau Bugzilla, tool-uri pentru testari specifice precum Postman ori SoapUI pentru API, sau jMeter pentru performanta. La acestea se adauga limbaje de programare pentru automatizare precum JavaScript, Java sau Python cu diverse framework-uri dedicate testarii automate: Cypress, Selenium, WebdriverIO etc.

Roadmap-ul carierei de Software Tester

Vezi ce ar trebui sa inveti pentru o cariera de Software Tester.

Tooluri si tehnologii folosite

  • GIT – tehnologie populara pentru versionarea codului.
  • JIRA – este o platforma de gestionare a proiectelor si urmarire a defectelor dezvoltata de catre Atlassian.

1 Comment

Comments are closed.